
 

 

 THE FAMILY AND MEDICAL LEAVE ACT OF 1993 
 
 Section 301(c) Notice to Employees 
 
1. You will be notified by the District whether your leave will be counted 

against your annual FMLA leave entitlement which will be based on the 
calendar year. 

 
2. Your request for leave to care for your seriously-ill spouse, son, daughter 

or parent, or due to your own serious health condition which makes you 
unable to perform the functions of your position, must be supported by a 
certification issued by your health care provider in the case of personal 
illness or your family member's health care provider in the case of a family 
member who is ill.  You must return the attached medical certification, 
completed by the health care provider, within 15 days prior to the date your 
leave will commence or as soon as practical if the leave was unforeseen. 

 
3. If you fail to give 30 days advance notice when the need for the FMLA 

leave is foreseeable, the District may deny your taking FMLA leave until 30 
days after the date you provide notice to the District of the need for FMLA 
leave. 

 
4. If you fail to provide the requested medical certification to substantiate the 

need for FMLA leave due to a serious health condition  within 15 days prior 
to the time you will commence the FMLA leave, the District may deny the 
FMLA leave until you submit the certificate. 

 
5. You may substitute accrued paid leave (e.g. sick or personal leave) to 

cover some or all of the otherwise unpaid FMLA leave.  The District may 
require you to substitute your paid leave for FMLA leave. 

 
6. Any share of health plan premiums which have been paid by you prior to 

the FMLA leave must continue to be paid by you during your FMLA leave 
period.  If premiums are raised or lowered, you will be required to pay the 
new premium rate.  If the FMLA leave is substituted for paid leave, your 
share of premiums will be paid by the method normally used during any 
paid leave.  If the FMLA leave is unpaid, you will be required to make the 
payment to the insurance carrier at the same time as it would be made if 
by payroll deduction or through another system voluntarily agreed to 
between the District and you. 



 

 

 
7. You will be required to present a fitness-for-duty certificate to be restored 

to employment based on the nature of your illness or the duration of your 
absence.  You may also be required periodically, while on FMLA leave, to 
report on your status and intent to report to work. 

 
8. If you fail to provide the requested fitness-for-duty certification to return to 

work, the District may deny your restoration until you submit the certificate. 
 
9. On return from FMLA leave, you are entitled to be returned to the same 

position you held when leave commenced, if the same position remains 
available; or to an equivalent position with equivalent benefits, pay and 
other terms and conditions of employment. 

 
10. You may be liable for payment of health insurance premiums paid by the 

employer during your FMLA leave if you fail to return to work after taking 
FMLA leave. 

 
I have received a copy of this notice after notifying the district of my need for 
FMLA leave. 
 
 
Employee's Name (Print):  _______________________________________ 
 
 
Employee's Signature:     _______________________________________ 
 
 
Date:  ___________________________ 
 
 


